Hozzávalók:
- 1 csomag mirelit leveles tészta,
- 250 g bacon,
- 1 tojás,
- 50 g reszelt sajt, vagy szezámmag
Elkészítés:
- A leveles tésztát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni.
- A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
- Enyhén lisztezett munkafelületen kb. 1,5 mm vékonyra nyújtjuk, úgy, hogy közben törekszünk az eredeti téglalap forma megtartására.
- A tésztalapot pizzavágóval 4 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat keresztben is ketté vágjuk.
- Mindegyik tésztacsíkra egy szelet bacont fektetünk, és a csík két végét megfogva kettőt csavarunk rajta, hogy masni formát kapjunk.
- A tésztacsavarokat sütőpapírral bélelt tepsikre rakosgatjuk kissé távolabb egymástól, mert sütés közben nőni fognak.
- A tojást egy villával felverjük, kenőecsettel lekenjük a masnikat, és megszórjuk reszelt sajttal.
- A forró sütőben kb. 15 perc alatt ropogósra sütjük őket.
A baconos sós masni a kulináris élvezetek egyik különleges képviselője, amely a sós snackek világában kiemelkedő szerepet játszik. E falatka karaktere a hús ízletes, füstölt aromájából, valamint a tésztás állagából adódik, amely egyaránt igényli az összes érzékszervünket.
A baconos sós masni elkészítése viszonylag egyszerű, mégis igényel némi figyelmet. A tészta a klasszikus sóval ízesített alapokból áll, és a bacon darabok ügyes elhelyezésével egy harmonikus ízhatást érhetünk el. Tálalásakor különböző szószokkal, például mustárral vagy joghurtalapú dresszingekkel érdemes kínálni, amelyek tovább fokozzák az élvezetet.